Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Eπεξεργασία ζέα

O καθαρισμός του σπόρου με διαδοχικά κόσκινα είναι απαραίτητος για να παραμήνει η καλλιέργεια απαλλαγμένη από άλλα είδη σιτηρών και ζιζάνια. Φυσικά όπως έγραψα και παραπάνω η μέθοδος αυτή δεν εξασφαλίζει την απαλαγή από σπόρους δίκοκκου ή μονόκκου. Προσωπικά ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης που γνωρίζω και εφαρμόζω είναι το ψαλίδισμα αμέσως μετά το σχηματισμό των σταχυών.  Απλά όλα τα στάχυα που δεν ανήκουν στην συγγεκριμένη ποικιλία κόβονται και απομακρύνονται.  
 
Υπάρχουν δύο τουλάχιστον τακτικές που ακολουθούνται για την αλευροποίηση

Στην πρώτη διοχετεύουμαι το ντυμένο στάρι σε πετρόμυλο και κοσκινίζουμε στη συνέχεια. Το αλεύρι που πέρνουμε είναι αρκετά χαμηλής ποιότητας λόγο της υπερβολικής ίνας και σχετικά λίγο.  Από μία μέτρηση που έκανα 1 κιλό σιτάρι δίνει 600 γραμμάρια αλεύρι (λογικό  σφάλμα  5%)
 
Στη δεύτερη περίπτωση το σιτάρι αποφλοιώνεται και μετά πηγαίνει στο μύλο. Σε αυτή την περίπτωση το αλεύρι είναι πολύ καλής ποιότητας ειδικά αν προέρχεται από πετρόμυλο.